Damer

 

Herrar

         

 
Amstel Gold Race. Nu har vi lämnat Cobbled Classics bakom oss för den här våren och hälsar på hos en 52-åring och hälsar en 1-åring Välkommen in i UCI-Touren.

1966 kördes det första Amstel Gold Race, som också är den yngsta av de sju vårklassikerna men samtidigt nestorn i Nederländerna med sina 52 vårar.

Vi är alltså i Nederländernas allra sydligaste provins Limburg, som formar sig som en droppe söderut med gräns mot både Tyskland och Belgien.

Här finns fortfarande kvar ett öppet landskap, vilket annars är ovanligt att uppleva i det tättbefolkade Nederländerna.

Starten för Amstel Gold Race går från "Markt" Marknadsplatsen  centrala Maastricht Omloppen för både herrar och damer drar ut i landskapet öster om staden.

Man kör i princip samma omlopp, både herrar och damer. Damerna kör 120 km och herrarna kör 261 km med sammantaget 35 klättringar. Där Cauberg klättringen har en lutning på hela 12%.

Man kör tre olika slingor som knyts ihop vid målområdet i Valkenburg, som alltså passeras tre gånger under racet. Innan det är dax för allra sista sträckan med målgång på samma ställe som under världsmästerskapen i Valkenburg 2012.

I år kommer man att klättra uppför, inte som tidigare fyra gånger, utan man stryker den sista, för att inte Cauberg skall bli helt avgörande för loppets utgång. Alltså tre gånger Cauberg och får 19 km till målet.