Damer

Herrar

Koppenberg

-  på sin höjd 77 meter -

         

Ingenting är som det har varit, men Koppenberg består. Med en längd av 600 meter och en lutning på 11%, maxat till 22% upp till toppen på den 77 meter höga kullen. Är den kanske inte världens häftigaste utmaning.

Här handlar det istället om backens karaktär. Som på vissa ställen skär ner under den omgivande marknivån och gör att den kan vara både fuktig och slipprig. Även under gynnsamma väderleks förhållanden.

Den grova gatstensbeläggningen sammantaget med lutningen, det är det som gör Koppenberg till en backe man nog hellre går uppför, än försöker besegra stående på pedalerna, krängandes trampades uppför.

"Koppen"

Förkortningen är från det Nederländska ordet för gatsten och kallas även lite vanvördigt för "kinderkoppen".

Koppen har varit en del av Flandern Runt, första gången mellan åren 1976 till 1987.. Det var det året dansken Jesper Skibby hade brutit sig loss från klungan och äntrade Koppen med ett försprång på ca 2 minuter före klungan som kom jagandes efter..

Skibby slingrade till och föll i marken och tävlings kommissarien i sin bil hamnade mellan cyklisten på marken och de jagande cyklisterna som närmade sig bakifrån.

Blev inte bättre än att kommissariens bil körde över Jesper Skibbys cykel och krossade framhjulet. Så var den dagen förstörd och Koppenberg försvann ut ur Flandern Runt under 15 års tid.

Backen renoverades, breddades och fick lite mindre lutning genom att vägbanan sänktes en aning. Man ska komma ihåg att de flesta av dom gatstensbelagda "vägarna" från början är traktorvägar för böndernas förbindelse mellan gård och utmarker.

Efter ytterligare förbättringar så har Koppen åter tagit sin givna plats i Flandern Runt. Men har också flyttats i omloppet. Från att ha varit 70/80 km från mål till att nu ligga placerad ca 6o km från mål, vilket onekligen har ökat backens betydelse för loppets utgång.
 


Oudenaarde är resans mål. Här finns även Tour of Flanders Centre. Ett spännande museum som berättar historierna om det historiska racet ...  Ronde van Vlaanderen.