Damer


Herrar

 

         

Vallonska Pilen är det svenska namnet på den här endagstävlingen i Belgien som för ovanligheten körs på en vanlig vardag mitt i veckan.

La Flèche Wallonne räknas in bland de sju vårklassikerna, men är även en av de tre ardennerklassikerna.

Tillsammans med Amstel Gold Race som körs söndagen innan och Liége-Bastogne-Liége som kommer söndagen efter.

Nu är det ett annat landskap och en annan typ av cyklister som kan hoppas på framskjutna placeringar. Sprinters göra sig icke besvär.

Utan kan sätta sig i solen med en espresso och njuta av starka råa ardenner som klarar mängder av smala slingrande vägar med korta branta backar.

Herrarna startade 2016 i Marche-en-Famenne och Alejandro Valverde gick segrande ur striden.

2017 startar herrarna i Binche. En stad som är känd för sin Karneval som går av stapeln varje år. Tre dagar runt Fettisdagen, eller Mardi Gras. En tradition som går tillbaka till den 14:e århundradet. Läs och lär mer om Carnaval de Binche

Damerna Däremot både startar slutar i Huy. Målgång liksom herrarna på toppen av Mur de Huy. Här är det två varv som räknas in innan målgång. Segern 2016 på damsidan, togs av nederländskan Anna van der Breggen.

Mur de Huy är Backen med stort B. 1.300 meter med en uppförsmota på 128 höjdmeter med 9,3% lutning, som mest hela 26%. Backen går under namnet Le Chemin des Chapelles. De sju kapellens väg, med sju små kapell som kantar vägen upp..

Mur de Huy var även etappmål nummer tre i Tour de Franc den 6 juli 2015.

Gilles. Den äldsta och viktigaste deltagaren i Carnaval de Binche.