Här är du nu            
         

Giro karta

 

etapp 01


  Etapp 01 Fredag 5 maj 203 km Alghero - Olbia  
  Den hundrade upplagan av Giro d´Italia öppnar med en linje etapp ute på Sardinien. Starten på en fredag för att få tre vilodagar längre in i Girot. Den här första etappen, lär sluta med stor klungspurt. Om det nu inte blir en sen utbrytning som håller hela vägen in i mål.
 
 

 

  Etapp 02 Lördag 6 maj 208 km Olbia Tortolì  
  Andra etappen av de tre som körs på Sardinien, är betydligt mer kuperad än gårdagens. Men här är det  långa nerförskörningar, som inte borde utgöra några större förändringar i sammandraget.
 
 

 

  Etapp 03 Söndag 7 maj 148 km Tortolì Cagliari  
  En nästan platt helt platt etapp, med en trolig klungspurt, är vad som väntar cyklisterna så här dagen före den första res- och vilodagen på årets Girot.

Den sista delen av dagens etapp, som leder in i Cagliari, är helt platt. Blir en riktig klungspurt som avslutar de tre dagarna på Sardinien.
 
 

 

  Vilodag   Måndag 8 maj   Vilodag  
 

...

 

 

  Etapp 04 Tisdag 9 maj 180 km Cefalù Etna  
 

Etapp fyra är den första bergsetappen, som också avslutas med målgång uppför det mytomspunna berget Etna på 1.892 meters höjd. Hela etappen börjar på slätan, innan man halvvägs in på etappen tar sig uppför Portella di Femmina Morta.

Avslutningen är tung. Målgång uppe vid Rifugio Sapienza. En dagsetapp på 180 kilometer.
 

 

 

  Etapp 05 Onsdag 10 maj 157 km Pedara Messina  
 

En vacker böljande sträcka längs med foten av Etna, som slingrar sig genom flera mindre byar på sin väg.

Efter Alcantara-dalen och Taormina, blir resten av etappen platt transportsträcka längs med kusten. Den sista delen av etappen är ett omlopp som körs inne i Messina. Helt klart en etapp för Girots sprinters.
 

 

 

  Etapp 06 Torsdag 11 maj 207 km Reggio Calabria Terme Luigiane  
  En lätt kuperad sträcka inleder, innan det är dax för två långa, inte alltför branta stigningar. Där den första är en kategoriserad stigning.

Efter det följer vi kuststräckan upp mott målgången Terme Luigiane. Tre kortare klättringar ska klaras av dessförinnan..
 

 

 

  Etapp 07 Fredag 12 maj 220 km Castrovillari Alberobello  
 

Här är ännu en etapp som dragen för att samla spurtarna innan linjen i Alberobello. Det är en i grunden platt etapp för sprinters. Efter start går det sakta nerför och fortsätter sedan platt från Calabria till Basilicata.

Fortsätter sedan till Puglia, innan man klättrar svagt uppför till Massafra och en slingrande platt avslutning i Alberobello.

En möjlig etapp för eftersläntrare som inte kommer att ha med slutsegern att göra att få gå loss ..
 

 

 

  Etapp 08 Lördag 13 maj 189 km Molfetta Peschici  
   Ännu en kuststräcka får bli scenen för den åttonde etappen. 189 km mellan Molfetta till Peschic. Den första delen är helt platt fram till Manfredonia.

Nu ändrar landskapet karaktär i och med klättringen upp mot Monte Sant'Angelo. Innan man följer längs med Gargano kusten mot norr, innan man når målet i Peschici. På toppen av den branta, korta klättringen som fanns med i Girot både år 2000 och 2007.
 

 

 

  Etapp 09 Söndag 14 maj 139 km Montenero di Bisaccia Blockhaus  
   En spännande, intressant och betydelsefull etapp väntar på oss och där mycket kan hända. Vi har sett avslutningen tidigare., 2009 uppför den 30 km långa branta stigningen till Blockhus. Passo della Maielletta eller "Mamma Rosa" på 1.675 meters höjd.

Den andra vilodagen väntar om hörnet, nu när Girot har kommit till den punkten, där första tredjedelen är avklarad. Den som nu bär Maglia Rosa kan inrikta sig på att bevaka och bevara tröjan..
 

 

 

  Vilodag   Måndag 15 maj   Vilodag  
   

 

  Etapp 10 Tisdag 16 maj 39 km Foligno Montefalco  
  OJ.. En individuellt tempolopp direkt efter vilodagen. Ett tempolopp direkt efter vilodagen kan vara riktigt avslöjande. Det kan verkligen slå helt olika...

Den individuella tempobanan är helt platt i förstadelen, kuperat i den andra änden med en till synes plan avslutning i den allra sista delen. Halvvägs en kort brant stigning, rutten körs på en bred väg neråt. Två mellanliggande tidkontroller. Finishen är i den medeltida byn Montefalco .
 

 

 

  Etapp 11 Onsdag 17 maj 161 km FirenzeBagno di Romagna  
 

En klassisk etapp i Apenninerna med en serie av milda klättringar och nerförsbackar för att flytta sig från en dal till nästa.

Från Firenze (Ponte a Ema) går rutten uppför Passo della Consuma, ner igen innan det är dax för Passo della Calla. Dagens tredje knalle är Sella di Raggio.

Efter att ha passerat över mållinjen, är det dax för dagens sista klättring upp till Mount Fumaiolo. Den svåraste biten är sista kilometern. Sedan är det raka vägen ner mot mål.
 

 

 

  Etapp 12 Torsdag 18 maj 237 km Forlì Reggio Emilia  
  En etapp för sprinters. Alla sprinters fortfarande närvarande? Här är sista chansen att göra ett riktigt bra resultat.

Två tidiga klättringar. Colla di Casaglia och Valico Appenninico. Sedan är det en lång skön nedförskörning innan den långa långa platta avslutningen

Den som släppt i någon av de två klättringarna har gott om tid att ansluta till en gemensam avslutning I Reggio Amilia.
 

 

 

  Etapp 13 Fredag 19 maj 162 km Reggio Emilia Tortona  
  En helt pannkaksplatt etapp, där vägarna är breda och raka från början till slut. Från Reggio Emilia rullar man fram mot Parma. Vidare till Piacenza. Från Casteggio tar så klungan samma rutt som man använder i Milano - Sanremo.

Ja något mer än sällskapstrampande kan man inte förvänta sig av den här etappen. Kanske finns den för att försöka hålla sprinters kvar i racet så länge som möjligt.

Utbrytningar kan enkelt övervakas och bärarna av Girots olika ledartröjor kan ta det lugnt...
 

 

 

  Etapp 14 Lördag 20 maj 131 km Castellania Oropa  
  Kort och intensiv. Kan man sätta som epitet på den här etappen över Poslätten. Från Biella är det en brant stigning till etappmålet. Oropa som är årets "Montagna Pantani", till minne av Marco Pantani .

Den sista stigningen mäter 11,8 km med en genomsnittlig lutning på 7%, toppade 13% halvvägs uppför klättringen..

Har vi tur kan här bli ett slag om den rosa tröjan, längs med eller varför inte, uppför "Montagna Pantani".
 

 

 

  Etapp 15 Söndag 21 maj 199 km Valdengo Bergamo  
 

Man skulle kunna dela in etappen i två helt olika delar. De första 150 km är platta med lite småkullar här och där.

Från Zogna börjar så den andra delen av den 15:e etappen. Krävande, för att inte säga hård, under den senare delen. Här finns klättringar uppför både Miragolo San Salvatore som Selvino. Innan det är dax för Bergamo Alta och målet nere i Bergamo. 
 

Inför vilodagen finns det all anledning att ge järnet på den här etappen
 

 

 

  Vilodag   Måndag 22 maj   Vilodag  
 

 

 

  Etapp 16 Tisdag 23 maj 227 km Rovetta Bormio  
  På den här etappen möter vi det här årets "Cima Coppi". Passo dello Stelvio på 2.758 höjdmeter. Det är en riktig Drottningetapp men det skulle lika väl kunna t varit etapp 18. Som nu får heta Dolomiternas Drottningetapp.

Höga toppar är det som ska besegras och en del ruggiga nerförskörningar blir det. Cyklisterna ska uppför   Mortirolo stigningen innan Passo dello Stelvio "Cima Coppi" väntar. Det är första gången som Stelvio är årets cima Coppi.

Giroklungan, eller det som är kvar av den, passerar mållinjen i Bormio innan man tar sig en sväng inom Schweiz och Umbrail Pass. Nu är det tid för svindlade svängar nerför, för att ta sig till målet i Bormio..
 

 

 

  Etapp 17 Onsdag 24 maj 219 km Tirano Canazei  
 

En tänkbar dag med många tunga ben efter gårdagens tuffa "Cima Coppi" Passo dello Stelvio etappen.

Den högsta punkten på dagens etapp kommer strax efter 60 km Sedan är det mycket upp och ner som gäller, med en mycket lång uppför till mållinjen.
 

 

 

  Etapp 18 Torsdag 25 maj 137 km MoenaOrtisei / St. Urlich  
 

Drottningetappen i Dolomiterna

Några av de mest välkända topparna i regionen kommer att besegras under loppets 137 km. Pordoi, Valparola, Gardena och Pinei. 4.000 sammanlagda höjdmetrar handlar det om.
 

 

 25

 

  Etapp 19 Fredag 26 maj 191 km San Candido/Innichen Piancavallo  
  Etappen har ett lite enklare utförande om man jämför med gårdagen. Här kommer två klättringar ganska tidigt in på etappen. Monte Croce Comelico och Sappada. Efter detta en lång nerförkörning.

Mittvägs in på etappen kommer en kort men ganska brant stigning av Sella Chianzutan. Sedan är det småkuperat fram till Aviano.

En relativt brant stigning upp till slutmålet Piancavallo. Där stigningen under de första 6 km är på cirka 10% och toppar på 15%. Sedan lättar det och blir mildare, men det är fortfarande mycket hårt slit uppför, för att nå etappmålet Piancavallo på 1.290 meters höjd.
 

 

 

  Etapp 20 Lördag 27 maj 190 km Pordenone Asiago  
  En mycket lång etapp med långa stigningar. Första  halvan tar oss över den bergiga regionen runt Treviso. Känd för sina Prosecco vingårdar

Efter Feltre når vi Caupo där stigningen uppför Monte Grappa börjar. 24 kilometer med långa partier på 7-8 stigning.. Blandat med kortare sträckor där det planar ut.

Efter toppen på Monte Grappa blir det en lång nedstigning mot Romano d'Ezzelino. Innan dagens slutliga kraftprov består av 14 kilometer lång, 7% stigning upp mot Foza.

Om man fortfarande kämpar om tröjorna och vet med sig att det kan bli svårt på den avslutande tempoetappen på avslutningsdagen. Då gäller det att ge järnet uppför Foza.
 

 

 

  Etapp 21 Söndag 28 maj 28 km Monza Milano  
 

Ett individuellt tempolopp ITT avslutar 100 års utgåvan av Giro d´Italia 2017

Helt platt, eller snarare mycket svagt nedåt och löper längs boulevarderna i Monza och Milano efter starten ute på Autodromo Nazionale Monza. Mer känd för sina Formel 1 lopp..

Det var också här som Ronnie Peterson, säsongen 1978, den 10 september, så tragiskt omkom då han kraschade med sin svarta Lotus-78.

Nåväl, då var då och nu är nu. Efter ett komplett varv ute på Monza lutar det ner mot Milano, där det blir en "klassisk" final i staden där Giro d'Italia föddes och med mållinjen på Piazza Duomo, som det ska va..
 

 

 

 

 
   

   

Giro karta

etapp 01