cykelsidor   kontaktsida  

  

 

 

 

 

   
 
 

 

          

Karta över sträckan i Italien
Bara att klicka upp kartan...

 

 

Beskrivning av varje etapp
Bara att klicka upp Etappen

Etapp 1. Lördagen den 9 maj. Lagtempo. 17,6 km.
Girot startar alltså i sköna Ligurien med lagtempo.Team Time Trial. (TTT). 18 km på cykelväg byggd på järnvägsbanken till den gamla kustjärnvägen längst med Riviera dei Fiori, Italienska Blomster Rivieran. Från San Lorenzo al Mare till Sanremo. Inte bara spännande, säkert även vackert att följa längst med kusten. För första gången i Girots historia körs en etapp på cykelväg.

Etapp 2. Söndag den 10 maj. Albenga - Genua. 173 km.
I Genua kommer man in på en rundbana i centrum. 7,5 km som körs fyra varv innan målgång. Helt klart upplagt för stor klungspurt.

Etapp 3. Måndag 11 maj. Rapallo - Sestri Levante. 136 km.
En kort etapp, men ska inte underskattas. Liguriska inlandet är ett kuperat landskap. Mycket upp och ner blir det innan bestigningen av Barbagelata 44 km från mål. Det kan vara upplagt för sprinter/spurtare.

Etapp 4. Tisdag 12 maj. Chiavari - La Spezia. 150 km.
Från Chiavari med målgång i La Spezia. Fån kustregionen upp mot böljande backar, historiska byar och vingårdar. Första testen av vilka som ska räknas in som tilltänkta toppåkare, får vi när dom trampar upp mot Biassa.

Etapp 5. Onsdag 13 maj. La Spezia - Abetone. 152 km.
Under etapp fem möter första berget, efter Liguriens sköna kullar. Vi ska till målgång uppför.. Den sista stigningen upp till Abetone är lång, men inte särskilt svår. 17 km med 5% i snittlutning. De stora namnen lär försöka hålla ihop det hela, under den här första kollen på var favoriterna står...

Etapp 6. Torsdag 14 maj. Montecatini Terme - Castiglione Della Pescaia. 181km.
Den här etappen i Toscana är upplagt för sprinters.

Etapp 7. Fredag 15 maj. Grosseto - Fiuggi. 263 km.
Årets längsta etapp. En "maraton etapp" på blandade vägar innan det blir spintspurt i Fiuggi.

Etapp 8. Lördag 16 maj.  Fiuggi - Campitello Matese. 188 km.
Andra etappen med målgång uppför. Campitello Matese mäter 13 km i genomsnitt 7%. En stigning som kan bli den första skärmytslingen och fingervisning på vilka som vill vara med den 31 maj i Milano.

Etapp 9. Söndag 17 maj. Benevento - San Giorgio Del Sannio. 212 km.
Etappen innehåller väldigt lite släta. Sista stigningen till Passo Serra kan orsaka vissa överraskningar. Här ringer varningsklockorna.

Vilodag. Måndag 18 maj.

Etapp 10. Tisdag 19 maj. Civitanova Marche - Forlì. 195.km.
Efter vilodag är den här platta etappen som upplagd för sprinters/spurtare i Forlì.


Etapp 11. Onsdag 20 maj. Forlì - Imola. 147 km.
Här blir det spektakulärt. Målgång på motorbanan Autodromo Enzo e Dino Ferrari.


Etapp 12. Torsdag 21 maj. Imola - Vicenza (Monte Berico). 190 Km.
En öppen etapp innan klättringen i Castelnuono och Crosara med en liten "mål knicks" i Monte Berico.

Etapp 13. Fredag 22 maj. Montecchio Maggiore - Jesolo. 153 km.
Oj.. Plattare en platt är den här etappen. Klättrare gör sig ej besvär. Alla sprinters självklara etapp.

Etapp 14.
Lördag 23 maj. Individuellt tempo. Treviso - Valdobbiadene. 59,2 km.
Bansträckningen går genom ett bubblande Prosecco-land. Förmodligen Girots viktigaste etappen. Ett riktigt långt tempolopp. Närmare 60 km. Nästan helt platt de första 30 km och mestadels rakt. Finns bara en högerkurva som kan ses som ett litet bekymmer.

Andra delen av tempoloppet går genom ett böljande skönt kuperat landskap med många tekniska svårigheter att tygla. Som när man lämnar San Pietro di Feletto bakom sig. Sen finns det en kort backe straxt före mål, som inte är kategoriserad, men kan vara utslagsgivande. Slutsummering är att i den här etappen kan det bli frågan om "tidsluckor", som väger tungt i slutändan.


Etapp 15. Söndag 24 maj. Marostica - Madonna Di Campiglio 165 km.
Kan bli det riktiga bergsprovet på Girot. Start från Marostica. Mållinjen ligger två km ovanför Madonna di Campiglio. Uppe vid Patascoss, känd startplats för duellerna mellan Thöni, Stenmark och Tomba.

Från Marostica på 103 meter över havet till Patascoss på 1 526 meters höjd. Ett nätt dagpass på 165 km och 3 900 meter total klättring....

Men det är näst sista "bergsknallen" Passo Daone, som gör sin entré för första gången i Girots långa historia. Som troligen är den stora utmaingen. Den riktigt branta klättringen uppför Passo Daone och den tekniskt branta nedförslöpan, kan vara riktigt utslagsgivande.


Vilodag. Måndag 25 maj.

Etapp 16. Tisdag 26 maj. Pinzolo - Aprica. 175 km.
En riktig klassiker. Fyra berg ska besegras innan stigningen till Aprica. Avgörande ögonblick kan vara  klättringen upp till Mortirolo. 12 km med 10% stigning med toppar på 18%. Här kan det bli luckor i klungan innan stigningen mot Aprica.


Etapp 17. Onsdag 27 maj. Tirano - Lugano. 136 km.
Sprinters som klarar av att hänga med över backarna kan göra upp i spurten i Schweiz.


Etapp 18. Torsdag 28 maj. Melide - Verbania. 172 km.
Starten i Schweiz och stigningen i Monte Ologno är lång och hård, 10 km med 9% i genomsnitt. Vi är nu i slutet av hela racet och etappen kan vara en utmaning för alla med ambition att nå pallen.


Etapp 19. Fredag 29 maj. Gravellona Toce - Cervinia. 236 km.
Aostadalen är kanske en av de vackraste delarna av årets giro.. Tre stora klättringar efter varandra, Saint Barthelemy, Saint Panthaléon och finalen i Cervinia. Även här är den svåraste klättringen den näst sista, Saint Panthaléon. Den sista stigningen är lång, med sektioner på 7-8% varvat med återhämtning.


Etapp 20.
Lördag 30 maj. Saint-Vincent - Sestriere. 196 km.
Högsta bergsetappen på varje giro har fått bära namnet "Cima Coppi" sedan 1965 efter Fausti Coppi och ger dubbla bergspoäng. Det blir en tuff etapp där man når girots "Cima Coppi" på 2 178 meters höjd. Colle delle Finestre vid den franska gränsen. De sista 7,8 km mot toppen bär uppför på grusväg. För att sedan ta sig de sista 9 km uppför mot målgången i Sestriere. Kan vara en helt avgörande etapp.

Etapp 21. Söndag 31 maj. Turin - Milano. 185 km. En riktigt platt etapp när man tar motorvägen från Turin till Milano och avslutar på en varvbana i centrala Milano. Som körs sju varv innan Giro d´Italia 2015 går i mål.

Turin är staden som är utsedd av ACES (European Capitals of Sport Association) till European Capital of Sport 2015. Milano står värld för den stora världsutställningen. Expo Milano 2015 som pågår från 1 maj till 31 oktober 2015.