Mekanisk doping avslöjad
vid Cykelcross VM

Det var den belgiska U23 mästarinnan Femke Van den Driessche, som avslöjades med en cykel som var mekaniskt manipulerad med någon form av dold motorkraft.

Den 19:åriga Femke Van den Driessche tävlar för det belgiska laget Cycling team Kleur op Maat - Nodrugs. En av förhandsfavoriterna till segern i damernas U23 Cykelcross VM Heusden-Zolder, Belgien. Som kördes för första gången under lördagen den 30 januari 2016.

Rykten om mekanisk doping har varit i omlopp sedan 2010. Januari 2015 tog UCI beslut om regler på minst 6 månaders avstängning och böter 20 000 till 200 000 schweizerfranc.

Under 2015 genomfördes flera större oannonserade kontroller vid de stora Grande Tour tävlingarna. Här på Cykelsidor Girobloggen 2015 berättade vi om UCI kontrollen på Giro
d´Italia 2015.

Nu har det alltså hänt! En tävlande påkommen med mekaniskt manipulerad cykel, såkallad mekanisk doping. Femke Van den Driessche hade strul med cykeln redan under inledande delen av racet. När det var ett varv kvar blev det till för henne att promenera över linjen med den krånglande cykeln.

Hennes och flera andra cyklisters tävlingscyklar togs in till kontroll. När man tog bort sadeln på hennes cykel fann man flera märkliga el-trådar som ledde ner genom röret mot vevpartiet...

Italienska tidningen Gazzetta dello Sport har tidigare beskrivit hur tekniken har utvecklats och förfinats sedan 2011. System som kopplar ihop motor med cyklistens hjärtfrekvens. Där motorn startar upp vid en viss given hjärtfrekvensen. Man beskriver vidare flera Bluetooth-system, som kan fjärrstyras. Möjligheterna är många och fiffiga, allt för att slinka undan UCI:s kontroller.

Femke Van den Driessche har i intervju med belgiska Sporza försökt förklara att hon är oskyldig, att cykeln tillhör en vän till henne som köpte den förra året av henne. Vännen ställde cykeln mot teamets lastbil. Mekaniker såg den och tog för givet att den tillhörde teamets cyklar. Samma inställningar som Femke hade på sin. Hon visste inte att hon fått vännens cykel med motorn istället för sin egen tävlingscykel.

Rätt eller fel? Team och sponsorer tar direkt helt avstånd nu med allt som har beröring med henne. Ensam kvar är nu en mycket ung naiv tonåring. Jag hoppas verkligen och innerligt att hon får all den hjälp och stöd hon behöver nu.

Att de bakomvarande och ansvariga påträffas och får sin del av straffet för medvetet mekaniskt fuskande.

På något märkligt sätt kan man faktiskt påstå att vinnare i detta tragiska, är själva cykelsporten. För fuskare, hur det en går till, doping eller mekaniskt manipulerande. Kommer alltid att hittas. Straffas och uteslutas från vidare tävlande...