Krasch blev till dödsolycka

Årets andra vårklassiker blev till en tragisk dödsolycka som började med en av alla dessa krascher, som har blivit så vanliga under etapploppen. När alla kämpar om att ta sin plats i klungan, påhejade av sina direktörer som sitter med mikrofon i hand i teambilarna och preppar och manar på sina cyklister att ta plats..

Det var så det började under loppet "Gent Wevelgem in Flanders Feelds", som kördes under Påskdagen 27 mars.

Antoine Demoitié den 25 år unga belgiska cyklisten tävlande för Wanty-Gobert var med om en av dessa otäcka krascher som verkar bli fler och fler. Antoine Demoitié slog i backen och blev helt enkelt överkörd av en av de många motorcykeleskorter som följer loppen på ett mycket närgående sätt. Allt för att ge fotograferna de bästa vinklingarna på sina bilder och TV-teamen den närkänsla som ofta eftersöks.

Tillståndet för Antoine Demoitié var allvarligt och han fördes direkt till det närbelägna sjukhuset i franska Lille, 46 kilometer från olycksplatsen. På sjukhuset kämpade man för att rädda hans liv, men tidigt natten till måndagen avled Antoine Demoitié i sviterna av olyckan på vägen.

Cykelsporten drabbas allt oftare av stora tunga svåra krascher i klungan. Motorcyklar som rör sig allt för snabbt genom fältet av cyklister utgör en verklig fara. Likaså med teambilarna, som verkar bli mer och mer inblandade i allvarliga incidenter och knuffar till den oskyddade cyklisten och med en dominoeffekt kastar omkring cyklister.

Frågan om säkerheten på vägen är upp till UCI att lösa tillsammans med arrangörer och sponsorer.

Nu sörjer vi alla Antoine Demoitié som fick sätta livet till...