cykelsidor kontaktsida  

 
  

 

 

Tour de Yorkshire

1 - 3 maj 2015

 

Jag har fått en ny idol. En hel cykeltävling, som jag inte visste att den fanns. Tre dagar i Yorkshere är en spinoff effekt på Tour De France Grand Depart i Yorkshire förra året.

Att få härbärgera starten av en av de tre stora Grand Tour, innebär självklart stora nyfikna åskådarmassor. För det är ju en händelse, ett event som kanske aldrig mer kommer att ske här...

Att då året efter försöka arrangera en tredagars tävling i samma område. Innebär ju inte alls att det blir en självklar succé.

Men det var vad det blev. Succé på alla plan. Vi börjar med åskådarna. Man beräknar att  mer än 1,2 miljoner människor kantade cyklisternas väg.

Första etappen mellan Bridlington till Scarborough sågs av 250.000 åskådare som lämnat både hem och TV-apparat för att se och uppleva racet livs levandes vid vägkanten.

Etapp två mellan Sellby och York, hade än mer åskådare i ett kylslaget väder. Här räknar vi in runt 450.000 personer.

Under tredje och avslutande etappen mellan Wakefield - Leeds räknar man med att det kan ha varit upp till 750.000 tusen personer ute för få uppleva denna första utgåva av touren i Yorkshire.

Vi som "tjuvkikade" på Brittiska Eurosport kunde se täta led med åskådare, som inte stängde vägen för cyklisterna och inte sprang omkring som utklädda sälar så nakna som möjligt för att själva få uppmärksamheten och tio sekunders TV tid. Här banade man väg för cyklisterna och stöttade med applåder och allehanda tillrop.

En sak till med alla åskådare, när jag spanade in åskådarna längs vägen ser man att det är fler kvinnor än vad som är vanligt vid cykeltävlingar. Riktigt trevligt att se..

Att sedan svenska Eurosport inte sände, var väl ett av deras stora misstag. Där på svenska Eurosport rullades som som vanligt fram åtta dagar turistreklam från Turkiet. Höga helikopterbilder som mer "spannar in" landskap än kampen nere på vägen. Det blir för många och långa tröttsamma transportsträckor, som är mer som betald turistreklam än cykeltävling.

Tour de Yorkshire bjöd däremot på härligt spännande cykeltävlande, som följdes upp med  bra TV bevakning från både helikopter och motorcykel. Man fick som soff tittare verkligen närvarokänslan att uppleva själva racet... och avslutningarna under sista milen... Jösses, det var thriller på hög nivå alla tre dagarna.

En självklar och riktigt bra producerad cykeltävling var det. Det är som sagt vad, inte alltid det är så.. Till sist bara... Jag såg inte en enda vägbula någonstans... Kan det bli bättre än så..

Här är till slut sista milen på video av varje etapp. Väl värda att se och se om..

Etapp 1. Bridlington-Scarborough / Etapp 2. Sellby-York / Etapp 3. Wakefield-Leeds

På etapp 3. Kolla in de första minutrarna, så förstår du vad jag menar med bra publik, som både vill se och samtidigt stötta utan att söndra och förstöra.. skön upplevelse.

Björn Thylander